Automatische transmissie
Vroeger maakte ik vaak ingewikkelde bouwwerken met technisch Lego. Aangezien ik toen maar twee motoren had, moesten deze voor verschillende taken (tegelijk) gebruikt kunnen worden. Ik heb toen een aantal mechanismes bedacht om zoveel mogelijk onderdelen apart, dan wel tegelijk, in beweging te kunnen brengen (en houden). Hierbij maakte ik gebruik van het principe dat je in een versnellingsbak tegen kunt komen.

Het lijkt mij erg interessant om een profielwerkstuk in deze richting te maken. Het niveau wordt wel een stukje hoger dan bij de bouwwerken die ik een jaar of tien geleden maakte.

Na een aantal onderwerpen bekeken te hebben, leek het mij uiteindelijk het leukste om een automatische transmissie te maken. Als dat allemaal goed gaat dan moet deze verschillende programma’s voorzien worden. Er kan dan bijvoorbeeld een keuze gemaakt kan worden tussen milieubewust rijden en sportief rijden.

Ik maak gebruik van een pakket Lego waarbij ook een soort simpel computertje zit. De officiële naam van dit pakket is “Lego Robotics Invention System 2.0”.


Martijn van Boven

Afbeelding: Het eindresultaatKlik hier voor de Engelse vertaling. De tekst is vertaald door een computer.